Direktiva NIS 2 i Zakon o kibernetičkoj sigurnosti

Direktiva o mjerama za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti diljem Unije (Direktiva NIS2) predstavlja zakonodavstvo o kibernetičkoj sigurnosti na razini Europske unije kojim se osiguravaju pravne mjere za povećanje ukupne razine kibernetičke sigurnosti u EU-u.

 

Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti (NN 14/24) koji je stupio na snagu 15. veljače 2024., u hrvatsko se zakonodavstvo preuzima Direktiva NIS 2.

 

Prepoznati ključni i važni subjekti imaju rok 18 mjeseci od stupanja na snagu Zakona da se usklade s njegovim odredbama.

 

Zahtjevi kibernetičke sigurnosti obuhvaćaju postupke i mjere koje su ključni i važni subjekti dužni primjenjivati radi postizanja visoke razine kibernetičke sigurnosti u pružanju svojih usluga odnosno obavljanju svojih djelatnosti, a sastoje se od:

- mjera upravljanja kibernetičkim sigurnosnim rizicima i

- obveza obavještavanja o značajnim incidentima i ozbiljnim kibernetičkim prijetnjama.

 

Ključni subjekti su obvezni provesti reviziju kibernetičke sigurnosti najmanje jednom u dvije godine, dok su važni subjekti istu obvezni provesti po zahtjevu nadležnog tijela. Važni subjekti su također obvezni provesti samoprocjenu kibernetičke sigurnosti najmanje jednom u dvije godine.

 

NAŠE USLUGE

U Šušnić d.o.o. individualno pristupamo svakom ključnom ili važnom subjektu kako bi postigao usklađenje sa Direktivom NIS 2 odnosno Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti. Naši iskusni zaposlenici imaju kompetencije za provedbu samoprocjene subjekata kao i savjetovanja subjekata u svrhu potpunog usklađenja sa zakonskim zahtjevima.


 


Reference

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više