Najnoviji podatci o razinama ostataka pesticida u hrani u Republici Hrvatskoj

Najnoviji podatci o razinama ostataka pesticida u hrani u Republici Hrvatskoj obrađeni su u dokumentu „National summary reports on pesticide residue analyses performed in 2022" (EFSA, 2024.) dostupnom na:  https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2024.EN-8751


U 2022. godini, u Republici Hrvatskoj je analiziran 551 uzorak hrane u sklopu Nacionalnog programa praćenja ostataka pesticida u i na hrani. Programom je utvrđeno  42,7 % uzoraka bez ostataka pesticida dok je 52,7 % uzoraka sadržavalo ostatke pesticida u okviru maksimalno dozvoljenih koncentracija (od čega polovica uzoraka s višestrukim ostacima pesticida). U 4,4 % uzoraka pronađeni su ostaci pesticida u koncentracijama iznad maksimalno dozvoljenih. Uzimajući u obzir mjernu nesigurnost, dio takvih uzoraka proglašen je sukladnim, dok je ukupno 12 uzoraka proglašeno nesukladnim. Nesukladne uzorke činili su: rajčica, jagode, grejp, limuni, lišće celera, celer, špinat, jabuka i heljda.


U usporedbi s prethodnim godinama, povećan je broj analiziranih uzoraka, smanjio se postotak uzoraka bez ostataka pesticida, dok je rastao postotak uzoraka s ostacima pesticida u okviru maksimalno dozvoljenih koncentracija. Postotci nesukladnih uzoraka na višoj su razini u odnosu na prethodne godine izuzev 2021. godine.

Reference

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više