Znanstveno mišljenje EFSA-e o mikrobiološkim opasnostima u hrani

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority – EFSA) dana 19. siječnja 2024. objavila je Znanstveno mišljenje o perzistentnim mikrobiološkim opasnostima u proizvodnji i preradi hrane i hrane za životinje.

 

Kao najistaknutije perzistentne (postojane) mikrobiološke opasnosti povezane s procesima proizvodnje i prerade hrane i hrane za životinje identificirane su Listeria monocytogenes (u mesnoj industriji, industriji ribarstva, mliječnoj industriji te preradi voća i povrća), Salmonella enterica (u mesnoj industriji, sektoru stočne hrane, proizvodnje jaja te u subjektima koji proizvode/prerađuju hranu niske vlažnosti) i Cronobacter sakazakii (u subjektima koji proizvode/prerađuju hranu niske vlažnosti (Low-moisture foods)).

 

Uobičajeni čimbenici rizika za perzistentnost (postojanost) u proizvodnji i preradi hrane i hrane za životinje su neadekvatno higijensko zoniranje u objektima, neadekvatna provedba sanitacije te neadekvatan dizajn opreme i strojeva koji u tom slučaju nisu pogodni za sanitaciju.

Najučinkovitija strategija za prepoznavanje izvora kontaminacije i otkrivanje potencijalno dugotrajnih opasnosti jest dobro osmišljen plan uzorkovanja i program monitoringa okoliša. Također, svi subjekti u poslovanju hranom moraju zadovoljiti preduvjetne programe HACCP sustava u pogledu održavanja adekvatne higijene osoblja, objekta i svih procesa proizvodnje ili prerade hrane i hrane za životinje.

 

Znanstveno mišljenje EFSA-e dostupno je na sljedećoj poveznici: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2024.8521

 

 

Reference

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više